Tässä artikkelissa käydään läpi mahdollisimman selkeästi ja pelkistetysti kilpailun aloittaminen Suomen Frisbeegolfliiton (SFL) alaisissa kisoissa. Artikkelissa ei oteta kantaa viikkokisailuun, tai liiton ulkopuolisiin kisoihin, mutta eipä artikkeli haitaksi ole näissäkään kisaileville.
Ennen kilpailun aloittamista
Jotta voit osallistua liiton alaisiin kisoihin, sinulla tulee olla kilpailulisenssi. Tästä lisää lisenssit-sivulla.
Lisenssi hankitaan nykyisin seuroilta, eli ensimmäiseksi liityt paikallisen SFL:n jäsenseuran jäseneksi. Jäsenmaksu vaihtelee seuroittain ja se sisältää yleensä SFL:n jäsenmaksun. Jäsenseuralta voit sitten ostaa lisenssin, useimmiten joko jäseneksi liittymisen yhteydessä, tai jälkikäteen. Jäsenmaksut ovat seurakohtaisia ja vaihtelevat 10-25 euron välillä. Lisenssihinnoista voit lukea lisää SFL:n sivuilta. Jäsenyys on yleensä voimassa kalenterivuoden, eli päättyy aina vuoden lopussa, kuten lisenssikin.
Jäsenseurat pystyvät yleensä hyvinkin nopeasti (1-2 pv) rekisteröimään sinut jäseneksi, sekä hankkimaan tarvittavat lisenssit. Joskin lisenssitiedon siirtyminen SFL:n tulos- ja ilmoittautumisjärjestelmään Kisakoneeseen saattaa kestää jopa viikon, mutta tätäkin voidaan SFL:n suuntaan kiirehtiä. Eli lisenssi kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen kisan ilmoittautumisen avautumista.
Kisaan ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen SFL:n alaisiin kisoihin tapahtuu Kisakoneen kautta. Kannattaa rekisteröidä kisakoneeseen tunnukset samalla, kun tilaa lisenssin. Rekisteröitymisessä kannattaa käyttää samoja tietoja kuin lisenssiä tilattaessa, tällöin tiedot siirtyvät automaattisesti Kisakoneeseen. Kisakone vaatii nykyisellään myös sähköpostiosoitteen varmistamisen, joten tämä kannattaa hoitaa alta pois, ennen kuin kisailmoittautuminen on ajankohtaista.
Suosituimmat kisat täyttyvät yleensä hyvin pian (n. minuutissa), joten selaimen refresh-nappia kannattaa kuluttaa. Ilmoittautuminen Kisakoneessa on hyvin yksinkertainen prosessi; kirjaudut sisään Kisakoneeseen, etsit haluamasi kisan ilmoittautumissivun ja valitset luokan johon osallistut. Kisakoneessa voit myös peruuttaa osallistumisesi, joskin on suositeltavaa ilmoittaa peruutuksesta suoraan myös kisan TD:lle.
Säännöt
Opettele vähintäänkin perussäännöt, kisat eivät ole paikka opetella sääntöjä, sillä niissä sääntörikkeistä rangaistaan. Eli kannattaa käydä niitä viikkokisoja ja ottaa enemmän pelanneiden huomautukset heittoasennosta, heittopaikan merkitsemisestä, yms… tosissaan. Ja jos joku asia on epäselvä, niin kysy muilta, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos nyt jotakin perusasioita mainitakseni
- Älä pelleile kiekoilla kisan aikana, kaikenlainen kiekon pyörittely voidaan tulkita häiritseväksi.
- Heitä vain omalla vuorollasi, tai jos kilpailun etenemisen kannalta on heittämisesi toisen vuorolla on sujuvampaa, niin pyydä lupa siihen. Heittojärjestys tiillä määräytyy edellisten väylien tulosten mukaan (paras ensin, jne). Väylällä järjestys määräytyy sen mukaan, kuka on kauimpana kiekosta.
- Älä heittele kiekkoja, muuten kuin varsinaisia kisaheittoja. Kiekon heittäminen kisan aikana lasketaan harjoitusheitoksi ja se lasketaan väylän tulokseen.
- Merkitse heittopaikka. Merkitsemiseen voidaan käyttää edellistä heitettyä kiekkoa (kiekkoa ei saa liikuttaa), tai erillistä merkkauskiekkoa (miniä). Toista (isoa) kiekkoa ei voi käyttää merkitsemiseen. Jos sinulla ei ole miniä, niin voit koittaa lainata sitä toiselta kilpailijalta kierroksen ajaksi. Minillä/markkerilla heittopaikka merkitään asettamalla markkeri maassa olevan kiekon etureunaa vasten, linjassa korin kanssa.
- Heittoasento. Heittoasennossa oleellisinta on tietää tukipisteen sijainti. Heittolinja tiin ulkopuolella kulkee korin ja merkityn kiekon linjassa, 30 cm merkkikiekon takana. Eli sinulla tulee olla jokin tukipiste 30 cm sisällä merkkikiekosta suorassa linjassa korin suuntaan. Kaikki yli 10 m heitot voidaan ”astua yli” sen jälkeen, kun kiekko on irronnut kädestä. Alle 10 m heitot ovat putteja ja niitä ei saa astua yli, vaan heiton jälkeen tulee osoittaa omalla asennollaan, että tasapaino pysyy, eikä kaadu ”yli”. Ennen ”yli astumista” merkkikiekon ja korin välissä ei saa olla mitään tukipistettä.
- Kiekko OB:lla. Kun kiekko menee ulos peliväylältä OB:lle, tulee ryhmän päättää seuraava heittopaikka. OB-raja itsessään on jo OB-aluetta. Kiekko on sisällä, jos edes hieman koskettaa väylää. Heittopaikka voidaan merkitä OB-linjasta 1 m verran sisään väylälle, suorassa kulmassa OB-linjan kanssa. Tämä sen vuoksi, että heitettäessä ei yksikään tukipiste saa olla OB:lla. Saman 1 m helpotuksen voi ottaa, vaikka kiekko ei olisikaan OB:lla, kunhan se on alle 1 m päässä OB-linjasta.
- Laske tuloksesi, tarkista se, ja tarkistuta kanssapelaajalla. Virheellisesti lasketusta tuloksesta kirjataan oikea tulos lisättynä kahdella (2) rangaistusheitolla.
- Älä häiritse. Varsinkin puttaaminen on useimmille pelaajista tarkka ja paljon keskittymistä vaativa paikka. Joten puttaustilanteessa kaikki turha melu ja tekeminen pois. Toisen pelaajan putatessa, myös pelaajan näkökentässä liikkumista tulisi rajoittaa.
Jos haluat perehtyä sääntöihin perusteellisemmin, voit lukea SFL:n sivuilta löytyvän sääntökirjan.
Ennen kisaa
Kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin
- Tarkista vaatimukset (lisenssit, yms…) ja ilmoittaudu kisaan.
- Maksa ajoissa!
- Tarkista aikataulut. Aikataulumuutoksia saattaa joskus tulla vielä edellisenä iltanakin, joten tarkista aikataulut muutamaankin kertaan ennen kisapäivää. Sovella oma liikkumisesi aikataulun mukaisesti, mieti mahdollinen matka kisapaikalle ja kisapaikalla liikkumiset hyvin.
- Nuku hyvin. Edellinen yö kannattaa (yrittää) nukkua hyvin. Useita tunteja kestävät kisakierrokset helteisenä päivänä vievät ”mehut” yllättävänkin hyvin.
Kisapäivänä
Hyvin nukutun yön jälkeen olet laatimasi aikataulun mukaisesti hyvissä ajoin hereillä. Syö tuhti aamupala ja pakkaa mukaan tarvittavat varusteet. Vaatteita kannattaa olla molemmille kierroksille omat ja lisäksi ainakin yksi vaihtovaatekerta, jottei tarvitse hikisissä vetimissä kulkea ympäriinsä, tai matkata hikisenä kotiin. Kannattaa myös varautua eri keliolosuhteiden mukaan, 1% sateenuhkakin saattaa joskus olla puolen tunnin kaatosade. Bägiin kannattaa myös varata energia-, tai välipalapatukkaa, sekä palauttavia juomia tms… Kiekkojen kuivaamista varten kannattaa myös varata pyyhe tai kaksi mukaan.
Huolehdi ilmoittautumisen vahvistaminen kisapaikalla ajallaan. Tällöin sinulla jää yleensä vielä jonkin verran aikaa lämmittelyyn.
Lämmittele ja venyttele huolella. Frisbeegolfissa lihakset joutuvat käsittelemään laajoja kiertoliikkeitä ja räjähtäviä nopeuksia, joten lihasten on hyvä olla toimintavalmiina jo kierrokselle lähdettäessä. Myös puttaamiseen kannattaa hakea tuntuma jo ennen kierrosta, tai aloitusväylän korilla (ennen kahden minuutin merkkiä). Jos puttituntuma on kisan alkaessa hukassa, ei sinulla ole mitään mahdollisuutta sitä harjoitella, vaan ensimmäiset väylät menevät tuon tuntuman hakemiseen.
Jos kisassa käytetään ns. porrastettua lähtöä, jossa kaikki lähtevät yhdeltä väylältä, tarkista lähtöaikasi. Jos kisassa käytetään yhteislähtöä (haulikkolähtöä), niin kannattaa pelaajakokouksessa katsoa tarkkaan, kuka hakee ryhmäsi kansion ja hakeutua ko. henkilön seuraan. Tällöin ryhmä saadaan kasaan jo aloitusväylälle siirryttäessä.
Pelaajakokous
Pelaajakokouksessa kilpailun johtaja (TD eli Tournament Director) kertoo sinulle kaiken oleellisen, mitä sinun tarvitsee kisapäivän aikana tietää, joten pelaajakokouksessa kannattaa olla valppaana. TD esittelee mm. ratakartan, mahdolliset erikoisuudet väylillä, sekä mahdolliset paikallissäännöt. Lisäksi käydään läpi päivän aikataulut, ruokailu- ja peseytymismahdollisuudet, sekä muut tärkeät asiat. Mikäli jokin asia askarruttaa sinua, on pelaajapalaveri oikea paikka kysyä se.
Pelaajakokouksessa pelaajat jaetaan ryhmiin, eli ”pooleihin”. Yhdessä ryhmässä on yleensä 3-5 pelaajaa. TD luettelee ryhmän pelaajat ja aloitusväylän (haulikkolähdössä), ensiksi mainittu pelaaja hakee kansion. TD antaa luvan siirtyä aloitusväylälle, yleensä joko heti kansion noudon jälkeen, tai yhteisesti kun kaikki ryhmät on jaettu.
Kisakierros
Ensimmäisellä heittopaikalla heittojärjestys määräytyy sen mukaan, missä järjestyksessä tuloskortit ovat kansiossa. Seuraavilla väylillä järjestys määräytyy edellisten väylien tulosten perusteella, eli se jolla oli edellisellä väylällä paras tulos, on ensimmäinen. Jos kahdella pelaajalla on ollu sama tulos, tarkastellaa väyliä taaksepäin yksi kerrallaan, niin kauan että löydetään oikea järjestys.
Normaalisti kisoissa käytetään yhdenkertaista kirjanpitoa, jolloin jokainen pelaajista merkitsee vuorollaan tulokset. Kun kirjaat tuloksia, sano kuuluvaan ääneen pelaajan nimi, jonka tulosta kirjaat. Tämän jälkeen pelaaja kertoo tuloksensa, jonka toistat niin että kaikki ryhmästä sen kuulevat. Jos tuloksesta syntyy erimielisyyttä, tulee ryhmän tarkastella väylää taaksepäin heitto heitolta, niin että saadaan yhteissopu tuloksesta ryhmän kesken.
Erimielisyydet kierroksen aikana. Jos kierroksen aikana tulee ryhmän kesken erimielisyyttä jostakin asiasta, niin ryhmän tulee koittaa yhdessä päätyä samaan lopputulokseen. Jos asiaa ei saada ratkaistua, siitä äänestetään. Jos äänet menevät tasan, niin pelaajan ääni ratkaisee (ns. pelaajan etu). Erimielisyydet tulee kirjata tuloskorttiin (esim. taakse), jolloin TD voi tehdä asiassa lopullisen ratkaisun. Tuloskorttien palauttamisen yhteydessä tulee TD:lle kertoa kirjauksesta.
Kierroksen jälkeen
Jokainen laskee tuloskorttinsa itse ja merkkaa tuloksen korttiin. Kannattaa myös tarkistaa ja tarkistuttaa tulos jollakin kanssapelaajalla. Jos tuloskortissa on paikka allekirjoitukselle, niin kannattaa se laittaa. Tämä ei ole pakollinen, jos TD ei siitä erikseen pelaajakokouksessa mainitse. Jos TD on maininnut allekirjoituksen/kuittauksen ja se jätetään pistämättä, niin tästä saa 2 heiton rangaistuksen kierroksen lopputulokseen. Kierroksen jälkeen tuloskansio palautetaan TD:lle kisatoimistoon. Kansion hakenut henkilö, eli kansion päällimmäinen tuloskortti, on vastuussa kansion palauttamisesta.
Tauolla
Vaihda kuivaa/puhdasta vaatetta päälle, käy syömässä. Huolehdi että olet takaisin kisapaikalla hyvissä ajoin ja että juomapullo(t) on täytetty. Lämmittele ja hae tuntuma ennen kierrosta.
Kisan jälkeen
Kisan jälkeen on yleensä palkintojenjako. Vaikka et olisi palkintosijoilla (joita yleensä enempi kuin kolme parasta), on vähintäänkin kohteliasta jäädä palkintojenjakoon.